joomla templates top joomla templates template joomla

Brownie (murzynek)

Brownie (murzynek)

Składniki:

kostka masła 200g
trzy czwarte szklanki kakao
2 szklanki cukru i cukier waniliowy
4 jajka
półtorej szklanki mąki
pokruszona czekolada lub orzechy czy migdały czy bakalie

Przygotowanie:

Rozpuścić masło (najlepiej w mikrofali) nie może się przypalić. Mieszając cały czas w jedną stronę (tak aby masło się nie zważyło) dodawać po kolei (jeden składnik na raz) trzy czwarte szklanki kakao (spokojnie wymieszać łyżką), dwie szklanki cukru i cukier waniliowy (wymieszać) , cztery jajka (wymieszać) , półtorej szklanki mąki (delikatnie wymieszać). Przed dodaniem każdego kolejnego składnika trzeba się upewnić że poprzednie składniki tworzą jednolitą masę, dopiero wtedy dodawać kolejne. Pod koniec można jeszcze wmieszać pokruszoną czekoladę, lub orzechy czy migdały czy bakalie, jak wolisz. Można też polać czekoladą z wierzchu. Masę przelać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec od 25 do 40 minut. Im krócej pieczesz tym bardziej miękkie będzie ciasto w środku.

Tortilla de pollo (Tortilla z kurczaka)

TORTILLA DE POLLO (Tortilla z kurczaka)

Składniki:

-1 pierś z kurczaka
-1 cebula
-2 ziemniaki
-1 jajko
-1 pomidor
-5 tortilli(placków)
-sól i pieprz
-chile w proszku

Sposób przygotowania:

Pokroić cebulę i zeszklić na patelni. Zetrzeć ziemniaki na tarce i dodać do cebuli. Pokroić pierś z kurczaka na małe kawałki, pomidor też. Dodać jajko, sól, pieprz i chile. Wszystkie składniki wymieszać smażąc na patelni. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć na tortille i zawinąć. Potem dobrze jest zapiec w piekarniku. Można też dodać do środka sera żóltego.

Pastel de tres leches (Ciasto Trzy mleka)

PASTEL DE TRES LECHES (Ciasto Trzy mleka)

ciasto:
6 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
115g roztopionego i ostudzonego masła,
szczypta soli,
1/4 łyżeczki sody

oraz:
250ml mleka (zwykłego),
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
300ml mleka skondensowanego słodzonego,
500ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie, ale ja dałam),
1 łyżka cukru wanilinowego,
owoce do przybrania (u mnie truskawki, ale pasują też ananasy, mango,
karambole i inne egzotyczne owoce)

Przygotowanie:
Białka jaj ubić ze szczyptą soli i sodą na sztywną pianę, następnie dodać pół szklanki cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka zmiksować z resztą cukru, wlać do piany z białek i ostrożnie wymieszać szpatułką. Następnie delikatnie wmieszać masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy. Na 5 minut przed końcem pieczenia wymieszać ze sobą 3 rodzaje mleka i odstawić. Zaraz po wyjęciu z piekarnika upieczonego ciasta powoli zalać całą jego powierzchnię mlekiem (nie wyjmując z formy). Powinno wchłonąć cały płyn w ciągu 5-10 minut. Odstawić je do ostygnięcia, a gdy będzie zimne, włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem najlepiej wyłożyć je na tackę, żeby łatwiej było go nakładać na talerzyki. W tym celu tacę wyłożyć folią aluminiową robiąc dookoła rant, żeby mleko nie wyciekło i nie zapaćkało nam lodówki ;) Tacę położyć na formie z ciastem, a następnie sprawnym ruchem odwrócić całość "do góry nogami". Zdjąć formę i delikatnie odkleić papier do pieczenia, zostawiając ciasto na tacy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier wanilinowy. Mimo że ciasto powinno być trzymane w lodówce, to w upalne dni polecam dodać jeszcze 1 opakowanie śmietan-fixu. Zminimalizuje to ryzyko spłynięcia śmietany, zwłaszcza jeżeli część ciasta ma zostać np. do następnego dnia. Ubitą kremówkę rozsmarować grubą warstwą na cieście. Podawać ze świeżymi owocami.

Zamów Książkę nr 1

Zamów Książkę nr 2

VideoBlog Guadalupe

Logowanie

Wyłącznie dla członków Wspólnoty i jej Dzieł. Informacje: admin@guadalupe.com.pl

Kontakt

e-mail zespół:
zespol@guadalupe.com.pl
administrator strony: admin@guadalupe.com.pl